OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
You are here: DOMOV arrow PIHALNI ORKESTER VRHPOLJE
PIHALNI ORKESTER VRHPOLJE PDF Natisni E-poštaLeta 2002 je bil v vinorodni vasici pri Vipavi ustanovljen Pihalni orkester Vrhpolje. Nastal je na veliko veselje godbenikov ter njihovih dedov, ki so po drugi svetovni vojni že imeli svojo godbo, a je ta zaradi dolge vojaške dobe razpadla.

Danes orkester šteje približno 45 članov, njegova povprečna starost pa je 20 let. Izvaja koncertni, promenadni in show program. Vsako leto pripravi samostojni božično-novoletni koncert, koncert v sklopu »Imago Sloveniae«, prebivalce Vipavske doline prebudi za praznik dela, igra na vaški šagri, Vipavski trgatvi, raznih srečanjih pihalnih orkestrov in ostalih prireditvah, najpogosteje v domači občini ter sosednji Ajdovščini.

Aprila  2011 se je orkester udeležil mednarodnega tekmovanja v Splitu, kjer je s kar dvaindevetdesetimi procenti točk osvojil prvo mesto v svoji kategoriji ter zlato plaketo.

Svoja največja uspeha so doživeli leta 2013, ko so na tekmovanju slovenskih godb v IV. težavnostni stopnji osvojili zlato plaketo s pohvalo in posledično napredovali v III. težavnostno skupino ter leta 2016, ko so postali absolutni zmagovalci 36. tekmovanja ZSG v III.-ji težavnostni stopnji. Dosegli so kar 93,24 točk in si s tem zagotovili napredovanje v 2. stopnjo. Poleg tega je dirigent orkestra Matjaž Meden prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.
V zadnjih letih znotraj društva deluje tudi godbeniška šola tolkal, pihal in trobil, ki skrbi za stalen dotok novih mladih glasbenikov in orkestru omogoča njegovo širitev ter razvoj.
Za prihodnost godbeništva v Vrhpolju se ni bati, saj so korenine globoke, mladik pa veliko.