OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.

Prijavni obrazec

Prijava / Registracija
You are here: DOMOV
ZLATI VRHPOLJSKI ORKESTRAÅ I PDF Natisni E-pošta

V soboto, 21. maja 2016, je v Bukovici potekalo 36. tekmovanje slovenskih godb na 1. in 3. težavnostni stopnji, ki ga organizira Zveza slovenskih godb. Prav na 3. težavnostni stopnji se je predstavil tudi Pihalni orkester Vrhpolje, ki je v močni konkurenci dosegel prvo mesto.

 Active Image

 

Zmagovalec 36. tekmovanja slovenskih godb na 3. težavnostni stopnji je KD Pihalna godba Vrhpolje, Vipava. Tako je odločila petčlanska mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali: Gregor Kovačič (Slovenija), Mitja Dragolič (Slovenija), Miro Saje (Slovenija), Milivoj Šurbek (Slovenija), ter Jozsef Csikota (Madžarska).

Na priznanem godbeniškem tekmovanju so na 3. težavnostni stopnji nastopili trije orkestri. Poleg Pihalnega orkestra Vrhpolje še Brkinska godba 2000 ter Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora. Vrhpoljski orkester je svoj nastop začel z ogrejevalno skladbo, ki je komisija sicer ni ocenjevala, nadaljeval z obvezno skladbo skladatelja J. van der Roosta Dublin dances ter zahtevnejšo izbirno skladbo Alvamar overture Jamesa Barnesa. Za konec je orkester izvedel še skladbo priznanega slovenskega skladatelja J. Puciharja z naslovom Radi igramo.

Prepričljiva izvedba mladih glasbenikov pod vodstvom akademskega glasbenika in dirigenta Matjaža Medena je navdušila žirijo in si s tem prislužila zlato plaketo s posebno nagrado, ki jo prejmejo le tisti orkestri, ki dosežejo nad 90 točk. Poleg te nagrade je dirigent Matjaž Meden prejel tudi posebno nagrado, ki jo komisija podeli najboljšemu dirigentu tekmovanja. Orkester si je s tem zagotovil napredovanje iz 3. v 2. težavnostno stopnjo.

Pihalni orkester Vrhpolje iz leta v leto napreduje in se širi, kar dokazuje tudi godbeniška šola, ki skrbi za podmladek orkestra. Orkestraši tudi po tekmovanju ne počivajo, saj se že pripravljajo na koncert, ki ga vsako leto tradicionalno izvedejo v sklopu prireditev »Imago Sloveniae« v Vipavi. Tako vas vljudno vabijo v soboto, 18. junija, da prisluhnite zmagovalnim melodijam mladih glasbenikov. Poleg vrhpoljskega orkestra se bo na vipavskem odru predstavil še Pihalni orkester Vogrsko. Za ljubitelje orkestralne glasbe je to odlična popotnica v tople poletne dni.

Lara Rojc

Komentarji (0)Add Comment

Napišite komentar
zmanjšaj | povečaj

busy
 
Naprej >